Viticultura biodinamică

Biodinamica

Biodinamica reprezintă cea mai veche mișcare “organică” în agricultură, apărută în anii 1920, când un grup de fermieri din Europa Centrală au realizat că industrializarea agriculturii a condus la soluri mai puțin sănătoase, la semințe mai puțin fertile, la recolte mai puțin hrănitoare și la propria lor sănătate mai incertă. Ideea era că agricultura industrială a produs mâncare mai slabă, iar mâncarea mai slabă a afectat fermierii…Cel care a teoretizat sistemul biodinamic a fost filozoful antropozof Rudolf Steiner în 1924, pe baza unei teorii elaborate în 1913, și anume antropozofia, care în esența sa se rezumă la conceptul că ansamblul om-natură-univers este abordat holistic, în relații armonioase și reciproc intercondiționate. Viața în toate formele sale este influențată de forțele din pământ și din Univers, rezonând cu ritmurile Lunii, Soarelui, planetelor, stelelor.

Agricultura biodinamică este știința forțelor de viață, presupune recunoașterea și respectarea principiilor care lucrează în Natură, pentru a aduce echilibru și vindecare solului, plantelor și animalelor.Agricultura biodinamică garantează respectul maxim pentru Natură, îmbogățind solul și promovând Viața, aducând sănătate și stare de bine tuturor părților implicate: sol, plante, animale, oameni, mediu înconjurător.Principiul fundamental este stimularea activității vitale din sol, astfel încât substanțele din pământ să fie eliberate și asimilate de plante, pentru că doar într-un sol vital și bogat microbiologic se pot obține culturi sănătoase, echilibrate și rezistente.

Viticultura biodinamică are ca scop obținerea de struguri sănătoși și gustoși prin hrănirea solului numai cu substanțe naturale…

Viticultura biodinamică aplică principiile metodei organice – nu se folosesc produse chimice de sinteză (ierbicide, pesticide, îngrășăminte chimice, fungicide etc.), dar folosește o gamă de preparate speciale total naturale, așa numitele preparate biodinamice (500-508) cu rol de starteri organizatori, armonizatori și dinamizatori ai proceselor biologice din sol sau din compost, unde stimulează viața microbiană, sau din plante, la care influențează procesele vegetative și regenerative. În plus, integrează și simplicitatea legilor nescrise ale naturii prin aplicarea “Artei alegerii momentului potrivit” cu ajutorul calendarului lunar.

Cele nouă preparate biodinamice sunt pregătite în mod natural pe bază de rețete specifice, din substanțe minerale (siliciu), bălegar de vacă, coarne de vacă și plante medicinale (coada șoricelului, mușețel, urzică, ghindă de stejar, păpădie, valeriană).
Acestea se aplică în doze homeopate fie prin pulverizare în vie (trei dintre ele, în amestec cu apă, prin dinamizare în vase speciale) pentru stimularea proceselor vegetative, fie se adaugă în grămezile de compost (celelalte șase), pentru optimizarea proceselor microbiologice, în favoarea procesului de humusificare a substanței organice.
Producerea de compost este activitatea cheie în munca biodinamică, deoarece resturile vegetale și animale, dacă sunt manevrate cu înțelepciune, conțin vitalitate prețioasă care poate fi păstrată și folosită pentru a forma humusul. Când procesul de transformare este complet, preparatele rezultate sunt “medicamente” pentru sol, întărind capacitatea de autoreglare a terenului, plantelor și a întregii zone agricole.
Cele mai importante preparate biodinamice sunt două: bălegar de vacă (500) și respectiv siliciu (501) puse în coarne de vacă și îngropate în sol timp de 6 luni. După cele șase luni de metamorfozare în sol, se prepară o soluție cu doze homeopatice (separat pentru fiecare preparat) care se dinamizează (se energizează) în vase speciale, înainte de a fi pulverizată in vie. Preparatul 500 se stropește toamna și primăvara pentru îmbogățirea solului cu toate preparatele de compost, pentru un teren vital și echilibrat. Preparatul 501 este folosit pentru stimularea capacității de absorbție a luminii a părții vegetative.
Efectele acestor preparate asupra solului și plantelor au fost verificate științific.
Cunoașterea calendarului lunar și tranzitul Lunii în constelații e fundamental pentru a decide momentul optim al lucrărilor în viță de vie și cramă, și pentru obținerea sinergiei între diverse etape de lucru ce dau un impuls maxim proprietăților organoleptice ale strugurilor (fazele Lunii influențează apa din mări și oceane prin maree; în mod similar, atracția Lunii influențează lichidele din plante, care se pot concentra în partea aeriană sau respectiv subterană).Un alt principiu în viticultura biodinamică este stimularea biodiversității în vie prin intercalarea viilor cu culturi de câmp, rotația culturilor intercalate, cultivarea unor plante care se încorporează în sol prin săpături, fertilizând astfel solul, crearea de perdele vegetative, cultivarea de plante aromatice între rândurile de vie, dar și lăsarea de spații necultivate pentru adăpostirea viețuitoarelor.
Vinul îl putem defini o metamorfoză a strugurilor urmărind momentele prielnice pentru a obține vinul nu doar cu note cromatice și gustative elevate, dar și vibrația călătoriei Lunii în cele 12 constelații.
Vinurile noastre nu sunt doar o expresie a terroir–ului, un echilibru între aciditate, ph și zaharuri, ele sunt chintesența naturii : culoare, ritm, lumină și vibrația Universului.

ÎN NATURĂ TOTUL ESTE CULOARE, RITM, SUNET, RESPIRAȚIE, LUMINĂ ȘI VIBRAȚIE.
X