fbpx

text lateral

text lateral1

Blog

AcasăGhiduriCum asociem vinul și brânzeturile pentru un gust desăvârșit. Unicul ghid de care ai nevoie

Cum asociem vinul și brânzeturile pentru un gust desăvârșit. Unicul ghid de care ai nevoie

Asociate corect, vinul și brânzeturile își potențează aromele și au savoarea perfectă. Ține cont de recomandările noastre și bucură-te de ele așa cum merită.

Reguli de bază în asocierea brânzeturilor cu diverse tipuri de vin

Nu e niciun secret că vinul și brânzeturile merg mână în mână și că își pot îmbogăți aromele dacă sunt bine alăturate. De altfel, servirea unui platou de brânzeturi alături de vin înainte sau după cină sau pur și simplu ca o gustare elegantă atunci când avem invitați a devenit o obișnuință și în țara noastră.
Asocierea vinului cu brânzeturile este considerată o adevărată artă și nu este în niciun caz un obicei nou. Oamenii au observat că vinul are o aromă aparte dacă este asociat cu un anumit tip de vin încă de acum câteva secole. Multe dintre regulile de bază cu privire la potrivirea vinului cu brânzeturile se păstrează de sute de ani.
Ce au în comun vinul și brânza? Ambele sunt produse prin fermentație, iar alimentul final este cu totul diferit față de produsul de bază – brânza față de lapte și vinul față de strugure. O altă asemănare este că și vinul, dar și brânza se maturează și pot căpăta, odată cu trecerea anilor, arome tot mai puternice. Ambele sunt produse vii, în continuă transformare, iar bogăția savorii lor se arată doar în compania potrivită.
Câteva reguli de bază, după care ne putem ghida în orice circumstanțe, sunt:

Asocierea brânzeturilor și vinurilor din aceleași zone de provenienta

Este una dintre cele mai vechi și simplu de urmat reguli când vine vorba despre asocierea vinului cu un anumit tip de brânză. În general asocierea brânzei cu vinurile locale este cea mai simplă având în vedere ca brânza este foarte fidelă terroir-ului și climei de origine.
Conform acestei reguli, poți asocia cu succes Parmigiano cu un Barbaresco, ambele provenind din Italia, sau brânza franțuzească Brie cu un Chardonnay.
Sigur, în prezent nu mai există granițe în ceea ce privește cultivarea anumitor soiuri de viță de vie sau producția anumitor varietăți de brânzeturi și Sauvingnon Blanc și Chianti se produc și în alte părți ale lumii, însă regula asocierii după zona geografică pornește de la originea strugurilor și a brânzeturilor.

Asocierea vinurilor dulci cu brânzeturi sărate

O altă regulă în alăturarea vinurilor cu brânzeturile este cea cu privire la cuplul „dulce-sărat”. Vinurile dulci echilibrează gustul brânzeturilor sărate și se potrivesc de minune. În plus, este o regula ușor de reținut.

Asocierea brânzeturilor cu arome puternice cu vinuri puternic aromate

Brânzeturile cu arome puternice, așa cum este Roquefort, de pildă, merge întotdeauna cu vinuri la fel de aromate, care să le „țină piept”, vinuri licoroase și puternice. Un vin de Porto, de pildă, ar putea să complimenteze foarte bine o brânză precum Roquefort, la fel și o brânză Stilton.

Asociază texturi complementare sau de contrast între brânzeturi și vin

După regula extremelor, care se atrag, și brânzeturile și vinurile contrastante în textură merg foarte bine împreună. Așadar, poți alătura cu succes brânzeturi cremoase precum Brie sau Camembert cu un vin precum Chardonnay, corpolent si intens sau Medoc.

Testează și alege combinațiile favorite

Oenologii și somelierii sunt foarte stricți când vine vorba despre asocierea mâncărurilor cu vinul, dar asta nu înseamnă că nu poți încerca și combinații mai puțin obișnuite. S-ar putea să descoperi arome și texturi noi, care să-ți gâdile papilele gustative și să facă întreaga experiență culinară una mai plăcută.
Ce trebuie sa reținem: vinurile roșii fructate distrug brânzeturile tari aromate în timp ce vinurile roșii taninice distrug brânzeturile mai cremoase. În general, poți miza fără griji pe vinurile albe seci și dulci. Nu uita, totuși, să testezi, să combini și să-ți faci propriile regulile, nu e nimic greșit în a experimenta cu gusturi și note noi.

Tipuri și soiuri de vin potrivite pentru diverse tipuri de brânzeturi

Alăturarea potrivită poate naște savori aparte și până nu guști un tip de brânză în combinația corectă, sau mai bine zis recomandată, să nu-i cunoști cu adevărat toate notele subtile. Tipul și soiul de vin cel mai potrivit pentru anumite brânzeturi depinde de timpul de maturare a brânzeturilor, de textură, cât și de alte elemente din compoziție. Fiecare detaliu e important atunci când vorbim despre asocierea perfectă.

Vinurile pe care le asociem cu brânzeturi proaspete

Brânzeturile proaspete precum Feta, Burrata sau Chévre merg de minune cu vinuri rosé seci sau spumant rosé, dar și cu vinuri albe precum Sauvignon Blanc sau Riesling.

Ce vinuri alăturăm brânzeturilor cremoase

La brânzeturi cremoase, cu mucegai alb precum Brie sau Camembert alăturăm vinuri albe – șampanie, Chardonnay, Pinot Gris, Fetească Regală, dar și un vin roșu bine ales – un Pinot Noir, de pildă. Munster merge cu vinuri roșii, dar și cu unele vinuri albe, așa cum este Rieslingul, de exemplu. Mozzarella, o brânză italienească iubită în toată lumea, va merge perfect alături de un Chianti.

Vinuri recomandate pentru brânzeturile tari, maturate

Brânzeturile tari și maturate precum Emmenthaler, Gruyere, Cheddar, Parmezan, Gouda vor căpăta o aromă aparte alături de vinuri roșii bogate în taninuri. Un Cabernet Sauvignon este o alegere excelentă, la fel și un Zinfandel, un Cabernet Sauvignon, sau un Syrah sau un Sherry. Totodată, poți alătura acestod brânzeturi și un vin alb precum Chardonnay.

Ce vin alegem pentru brânzeturi cu mucegai

Roquefort, Gorgonzola sunt brânzeturi complimentate de vinuri roșii, dulci și puternice precum Porto sau Sherry, dar și de un Cabernet Sauvignon sau un Merlot. Danish Blue se potrivește cu un Cabernet Sauvignon sau o Fetească Regală.

Alegerea brânzeturilor în funcție de vin

Fiecare vin are o aromă aparte și merită încercat, însă cu toții avem anumite preferințe. Unii dintre noi adoră vinurile dulci, în vreme ce alții preferă un vin roșu, sec, puternic. În funcție de acest aspect, se poate face și alegerea cea mai potrivită cu privire la brânzeturi.

Ce brânzeturi alăturăm unui vin roșu dulce

Recioto, Madeira, Sherry, Porto sunt vinuri roșii, dulci, foarte aromate. Se beau la desert, de obicei, dar și alături de brânzeturi cu mucegai. Le putem alătura brânzeturilor Gruyere, Livarot, Stilton, Roquefort, Camembert sau Gorgonzola.

Brânzeturi potrivite pentru vinuri roșii seci

La vinurile roșii seci, taninoase, se potrivesc brânzeturi precum Feta, Emmenthaler sau Gruyere.

Tipuri de brânză care merg cel mai bine lângă un vin alb aromat

Un vin alb dulce, plin de arome precum Rieslingul, Vin de Tokaj sau Sauternes va merge perfect cu brânza de capră, cu o brânză Époisses, Selles-Sur-Cher, Reblochon, Comte, Beaufort.

Brânzeturile ce se asociază cu vinurile albe seci

Cu vinurile albe seci se potrivesc mai multe tipuri de brânză. Cu un Chardonnay sec, de exemplu, merge un Camembert, dar și un Cheddar, cu un Pinot Grigio sec merge Mozzarella sau Gouda, cu un Sauvignon Blanc sec merge brânza de capră, dar și parmezanul.

Cele mai potrivite brânzeturi pentru vinuri spumante

Șampania, Prosecco sau Cava vor avea un gust desăvârșit lângă brânzeturi de capră cremoase, dar și lângă Parmigiano-Reggiano, Brillat-Savarin, Camembert, Brie, Epoisses.

Combinații clasice de vin și brânzeturi și alăturări cu care nu poți da greș

Când nu știi ce asocieri să faci, cu cele clasice poți merge la sigur. Câteva dintre „cuplurile” de brânză și vin care se completează unul pe altul și care va încânta chiar și cele mai pretențioase papile gustative, sunt:

 • Brânza Brie și șampanie/Riesling demidulce
 • Gorgonzola și șampanie/Muscat Ottonel demidulce
 • Camembert și șampanie
 • Brânza Brie și Chardonnay
 • Brânza cu mucegai și Riesling
 • Brânza Cheddar și vin roșu de Bordeaux
 • Brânza Roquefort și vinul Sauternes
 • Brânza Parmezan cu vinul Barolo
 • Brânza Stilton și vinul de Porto
 • Gruyere cu Sauvignon Blanc
 • Brânza Ricotta cu Pinot Grigio
 • Alte combinații clasice de vinuri si brânzeturi: Gouda – Merlot, Pecorino – Syrah, Telemea românească – Fetească Neagră

Un platou cu brânzeturi, câteva pahare de vin și o conversație interesantă – sunt ingredientele pentru o seara perfectă, în opinia noastră. Nu mai trebuie decât să urmezi sfaturile noastre cu privire la ce vei pune pe platou și în pahare.
Sursă foto: Shutterstock.com