fbpx

text lateral

text lateral1

Image thumbnail

Soiuri cultivate

a

 Feteasca Neagră este cultivat pe o suprafață de 27 Ha. Feteasca Neagră este un soi vechi, autohton, fiind cultivat doar în spațiul românesc de peste 2000 de ani. Originea acestuia este valea râului Prut. Are un potențial calitativ foarte mare, reușind în anii favorabili culturii să depășească soiul francez Cabernet Sauvignon. Vinul este roșu intens cu nuanțe rubinii, are o aromă de coacăze negre care devine mai bogată și mai catifelată prin învechire.

 Merlot-ul este cultivat pe o suprafață de 26,6 Ha. Merlot-ul este unul din cele mai răspândite și populare soiuri de struguri și se cultivă în majoritatea regiunilor viticole din lume. Denumirea lui provine de la numele mierlei, pasăre care preferă boabele acestui soi. Vinul obținut din Merlot este de obicei delicat, moale, cu o aromă de zmeură proaspătă.

 Riesling este cultivat pe o suprafață de 24,2 Ha. Considerat ca fiind al doilea în România ca suprafață cultivată, acest soi este răspândit în toate tările Europei, mai cu seamă în condițiile climatului temperat-continental. Vinul obținut poate fi sec, demisec sau demidulce, având de obicei o aciditate ridicată, cu o aromă ce amintește de piersică.

 Muscat Ottonel este cultivat pe o suprafață de 16 Ha. Muscat-ul Ottonel are ca origini Franța, fiind unul dintre cele mai vechi soiuri cultivate din lume și este reprezentativ pentru vinurile de desert. Acest soi este evidențiat de buchetul aromatic foarte intens cu caracter floral. Vinul poate fi sec, demidulce sau dulce cu gust fin și delicat. Remarcabil este faptul că este singurul soi unde aroma strugurelui se regăsește integral în buchetul vinului.

Chardonnay este cultivat pe o suprafață de 5,2 Ha. Chardonnay ar fi originar din regiunea viticolă franceză Bourgogne, dar dă rezultate foarte bune în aproape toate țările viniviticole. Este un soi versatil din punct de vedere al aromei, acesta neavând o aromă dominantă proprie, căpătând arome în funcție de regiune și de tehnica folosită la vinificare. Chardonnay-ul se pretează la învechire în butoaie de stejar, în tehnologia de vinificație folosindu-se și o fermentare malolactică. Vinul obținut este de obicei sec, elegant și catifelat.

 Sauvignon Blanc este cultivat pe o suprafață de 16,4 Ha. Acest soi se cultivă intens în regiunea Bordeaux. Vinul obținut este remarcabil prin finețe, gust catifelat și aromă specifică plăcută. Păstrat în butoaie câțiva ani, gustul vinului se apropie de cel al pepenului galben.

 Cabernet Sauvignon este cultivat pe o suprafață de 12,9 Ha. Soiul este originar din provincia franceză Gironde, fiind cunoscut înainte de secolul XVI. Considerat mult timp ca fiind un soi antic, studiile genetice recent realizate au arătat faptul că soiul Cabernet Sauvignon este de fapt un urmaș hibrid al soiurilor Sauvignon blanc și Cabernet franc. Vinul obținut are un miros specific de stafidă neagră, valoarea sa gustativă intensificându-se după minim 18 luni de păstrare.

a