fbpx

text lateral

text lateral1

Image thumbnail

Crama

Crama Domeniul Bogdan

Crama Domeniului Bogdan a fost inaugurată în 2017, în sudul României, la Medgidia, și a fost gândită încă de la început să aducă și în țară noastră un concept unic, deosebit de apreciat în lumea întreagă – viticultura biodinamică.

GALERIE FOTO CRAMĂ

În continuare, vă vom face o prezentare a cramei, așa cum am face și la locul faptei, doar că aici este virtual. De la struguri la vin este un proces complex în care punem suflet. Etapele prin care strugurii trec, sunt asistate de către vinificatorii noștri, iar acum le putem urmări împreună:

 1. Recepția strugurilor se face în zona special amenajată, unde găsim presele, desciorchinătorul și zdrobitorul.
  • În ordinea intrării, desigur, ei trec întâi prin desiorchinătorul Pellenc. Acesta are capacitatea de a extrage o bună parte din semințe, astfel încât rămân doar boabele.
  • Boabele apoi cad în zdrobitor, tot Pellenc, care are acțiune centrifugă, lucru esențial pentru fermentația-macerarea vinurilor roșii.
  • Urmează două direcții de fabricație diferite pentru vinul alb şi pentru roșu şi rose.
 2. Pentru vinul alb, boabele sunt trimise în prese.
  • Aici facem referire la una dintre cele două Bucher Vaslin, pneumatice, care au atmosferă controlată în azot, ceea ce protejează de oxidare pe tot ciclul presării.
  • Mustul ajunge în vasele de inox, unde are loc fermentația, la temperatură controlată.
  • Folosim vase de inox Ganimede de diferite volume (5 până la 15 mii litri).
 3. Pentru vinul roșu, boabele sunt trimise în vase de inox (pentru vinificarea vinurilor organice) sau în recipiente de beton sau lemn (pentru vinificarea vinurilor biodinamice) unde are loc fermentația-macerarea.
  • Folosim budane de lemn Taransaud și celebrele cisterne de beton de la NicoVelo (tulip).
 4. Fermentăm, macerăm, obținem vinul, care apoi, parțial sau integral va fi maturat la stejar, pentru înnobilare. Pentru asta, la Domeniul Bogdan, folosim stejar românesc și francez de la Transilvania Bois, Taransaud și Seguin Moreau, cu diferite niveluri de ardere.
 5. Orice transvazare, vehiculare sau chiar mixaj al mustului/vinului în devenire se face cu ajutorul pompelor peristaltice Ragazzini, pompe prin care lichidul nu intră în contact cu nicio parte mecanică. Acestea funcţionează după principiul inimii, căci de fiecare dată când facem asta, o facem din suflet.