Depozitarea corectă a vinului. Ce trebuie să știi pentru a păstra vinul în condiții optime
Vinul este o băutura vie, ce își schimbă gustul și textura, în timp. Pentru a te bucura de aroma sa autentică, trebuie să îi asiguri condițiile optime.
Dacă apreciezi vinul la fel de mult ca noi, cu siguranță îți dorești să-l păstrezi în condiții optime, astfel încât aroma să se păstreze intactă sau să capete și mai multă personalitate. Dincolo de rigorile învechirii unui vin de soi ales, și care au fost studiate îndelung, există și reguli simple, care garantează păstrarea vinului în condiții optime, și pe care orice iubitor de vin le poate pune în aplicare acasă.
- 4 aspecte principale de care trebuie să ții cont pentru a depozita vinul în condiții optime
- Unde păstrăm vinul. Locuri ideale pentru depozitare
- Condiții de păstrare a vinului după ce ai desfăcut sticla
Ca iubitor de vinuri, cu câteva sticle de vinuri pe gustul tău acasă, cu siguranță îți dorești să știi cum poți să te asiguri că băutura își va păstra culoarea, gustul și textura odată cu trecerea timpului. Îți vom arăta că nu e neapărat greu să păstrezi vinul în mod corect, astfel încât vinul acela special pe care îl ai acasă și pe care vrei să-l savurezi la o ocazie deosebită să aibă peste câteva luni sau câțiva ani o aromă încântătoare.
Încă de la început trebuie să atragem atenția asupra faptului că o depozitare corectă a unei sticle de vin nu garantează o învechire corespunzătoare. Nu orice vin se pretează pentru învechire și riști să păstrezi o sticlă de vin până când conținutul ei se va altera complet. Citește eticheta vinului, ea îți va spune cât timp poți păstra vinul.
4 aspecte principale de care trebuie să ții cont pentru a depozita vinul în condiții optime
Cel mai probabil știi deja că vinul se poate degrada și își poate poate pierde calitățile, dacă e păstrat într-un loc în care este prea cald sau prea rece. Este doar unul dintre aspectele importante când vorbim despre condițiile ideale de păstrare a vinului. Pentru a asigura aceste condiții, trebuie să ții cont de patru aspecte principale: temperatura, lumina, umiditate și vibrații. Vom discuta despre fiecare în parte.
Care este temperatura corectă de depozitare a vinului
Vinul se păstrează bine la o temperatură cuprinsă între 7 și 18 grade Celsius, mai aproape de nivelul inferior pentru vinurile albe și rose și mai aproape de cel superior pentru vinurile roșii. Ideal este, însă, ca ea să nu depășească 13 grade Celsius. În cazul în care temperatura trece de 21 de grade și scade sub 3 grade, vorbim deja despre condiții improprii de depozitare a vinului și ne putem aștepta la o degradare evidentă a aromei.
Evităm plasarea sticlelor de vin în congelator, indiferent dacă o facem pentru câteva minute pentru o răcire accelerată sau pe termen mai lung. Sub 0 grade, vinul este în pericol de îngheț și își pierde savoarea. Este, de asemenea, important să nu existe fluctuații de temperatură.
Lumina, un factor important pentru păstrarea calității vinului
Lumina puternică afectează în mare măsură vinul, indiferent de tip sau soi. Vinurile nu se depozitează în aer liber, din cauză că temperatura nu este constantă, dar și din cauză că este un mediu prea luminos. Niciunui tip de vin nu îi priește soarele. Vinurile trebuie păstrate în locuri întunecoase, tocmai de aceea pivnițele și cramele sunt ideale pentru ele.
Nivelul de umiditate recomandat de oenologi
Umiditatea este un aspect important când vorbim despre păstrarea vinului. Prea multă umezeală poate duce la apariția sporilor de mucegai, în vreme ce un aer prea uscat poate determinat uscarea dopului de la sticlă, pătrunderea aerului în sticlă și alterarea vinului.
Oenologii recomandă ca în încăperile în care se păstrează vinul să fie o umiditate de 70%, însă băutura este în siguranță și dacă se depășește această valoare (50 – 80%). Este un nivel de umiditate recomandat și pentru locuințele noastre, așa că, dacă îl păstrăm, împăcăm și doctorul și oenologul.
Efectul vibrațiilor în păstrarea vinului
În orice vin există sedimente, care trebuie să se decanteze în sticlă sau în decantor. Vibrațiile fac ca aceste sedimente să se miște în sticlă și să schimbe aroma, textura și culoarea vinului. Tocmai de aceea este ideal să nu păstrăm vinul în locuri în care umblăm mereu sau intens circulate.
În ce poziție păstrăm sticlele de vin
Sticlele de vin se păstrează în poziție orizontală. Explicația pentru această regulă e foarte simplă. Dopurile sticlelor de vin sunt din plută, iar cu timpul se pot usca. Uscarea și reducerea lor în dimensiuni va permite aerului să intre în sticlă și va afecta calitatea vinului. Este imperativ, așadar, ca lichidul să atingă dopul.
Unde păstrăm vinul. Locuri ideale pentru depozitare
Odată ce cunoaștem aspectele principale de care depinde depozitarea corectă a vinului, e limpede că locurile ideale pentru păstrarea vinului sunt cele în care acești factori se încadrează în limitele recomandate de specialiști. Dar care sunt aceste locuri?
Vom discuta pe larg despre locurile și accesoriile cele mai potrivite pentru depozitarea vinului, însă ca direcții generale, e bine să știi că vinurile se păstrează în poziție orizontală, astfel încât lichidul să ajungă la dop, în dulapuri sau alte locuri întunecoase și în zone în care nu există cureți de aer care să determine schimbări bruște de temperatură.
Spațiul ideal pentru depozitarea vinului depinde în mare măsură de posibilitățile tale. Sigur că, dacă spațiul îți permite, ideal este să ai o pivniță sau o cramă în care să creezi condițiile optime de temperatură, umiditate și ventilație, însă dacă nu ai încăperi dedicate și instalații sofisticate, poți să creezi condiții perfecte pentru vin și într-un apartament. Important este să încerci prin mijloacele pe care le ai la dispoziție să recreezi condițiile pe care le-ar avea pivnița unui producător.
Echipamente și accesorii utile pentru depozitarea corectă a vinurilor
Dacă ești un iubitor de vinuri, îți place să cumperi vinuri speciale și profiți de fiecare călătorie ca să mai adaugi un vin colecției tale, merită să investești într-un accesoriu special pentru depozitarea vinului.
-
Rafturi pentru depozitarea vinului
– sunt acele corpuri cu locuri individuale pentru fiecare sticlă de vin. În depozite și pivnițele restaurantelor, vinul se păstrează de obicei în aceste rafturi.
-
Rasteluri pentru depozitarea vinului
– este vorba despre acele corpuri neacoperite, care permit așezarea sticlelor de vin în poziție orizontală și pe care le putem amplasa cu ușurință și în bucătăria unei locuințe sau într-o debara.
-
Frigidere pentru depozitarea vinului
– asigură temperatura ideală pentru vin, intre 10 și 18 grade Celsius. Au locuri individuale pentru fiecare sticlă de vin.
Importanța accesului ușor la orice sticla de vin
Accesoriile pentru depozitarea vinurilor sunt toate create în aceeași idee – un loc individual pentru fiecare sticlă de vin. Este ideal ca atunci când scoatem o sticlă de vin din locul în care a fost depozitată, să nu „deranjăm” celelalte sticle, pentru că vibrația și mișcarea nu fac bine băuturii.
În cazul în care nu deții niciun accesoriu care să îți permită depozitarea individuală a fiecărei sticle, încearcă să pui mai în față sticlele de vin pe care le consumi în mod curent și mai în spate cele pe care le păstrezi pentru ocazii deosebite. Totodată, încearcă să nu miști prea mult sticlele de vin depozitate în astfel de condiții, deoarece aroma vinului va fi cu siguranță afectată de toate aceste mișcări.
Condiții de păstrare a vinului după ce ai desfăcut sticla
Tuturor ni s-a întâmplat cel puțin o dată să desfacem o sticlă de vin și să nu o consumăm pe toată. Vrei să te mai bucuri și a doua zi de licoarea acea deosebită, așa că trebuie să o păstrezi în condiții ideale. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi în acest caz:
- Investește într-un pompă-dop vacuumat, care să scoată aerul din sticlă și apoi să împiedice aerul să ajungă la vin. Costul ei nu este deloc mare – maximum 100 de lei.
- Păstrează sticla într-un loc unde temperatura este constantă și cuprinsă între 7 și 18 grade Celsius.
- Ține sticla departe de soare și lumină
- Consumă vinul rămas în cel mult 3-4 zile
- NU așeza sticla în frigiderul în care ții alimentele, deoarece temperatura este prea scăzută. NU așeza sticla pe ușa frigiderului, deoarece temperatura se schimbă de fiecare dată când frigiderul se deschide.
Nu e deloc greu să oferi condițiile ideale unei sticle de vin. Cu puțină atenție la locul de depozitare, te poți bucura de savoarea vinului chiar și după luni de zile de la achiziționarea lui.