Un altfel de vin: Natura într-un pahar.

Domeniul Bogdan s-a nascut dintr-un vis…visul de a produce un vin de exceptie si, in aceeasi masura, total natural.

Am pornit la drum în anul 2011, când am plantat viile noastre care se întind pe 154 ha situate în Dobrogea, în cunoscuta podgorie Murfatlar D.O.C., în apropiere de satul Peștera, zonă cu tradiție în cultivarea strugurilor incă din antichitate.

De unde această inițiativă?

La bază a fost plăcerea de a bea un vin foarte bun și foarte curat, “după care nu te doare capul”… Apoi studiul modalităților de a produce vin, în cursul unor călătorii în fascinanta lume a vinului. În final, am invățat că secretul unui vin foarte bun îl reprezintă strugurii de foarte bună calitate.

De aici și alegerea noastră, de a cultiva întreaga suprafață după principiile agriculturii biodinamice – știința forțelor de viață, sistemul de cultură cu cea mai accentuată abordare holistică, aceasta fiind și viziunea noastră privind viitorul agriculturii către o hrană sănătoasă. Astfel a luat ființă prima fermă viticolă biodinamică din România.

Respectul pentru Viață în toate formele ei este baza filozofiei noastre: respect pentru Natură, pentru Pământ, plante, animale, insecte, pentru mediul înconjurător, pentru oamenii care lucrează în fermă și nu în ultimul rând, pentru oamenii care consuma vinurile noastre.

Suntem convinși că strugurii de înaltă calitate pot fi obținuți doar prin respectarea principiilor și ritmurilor Naturii, acest mod de cultivare permițând terroir-ului să se exprime prin dezvoltarea de arome autentice și prin producerea de vinuri cu personalitate.

Viziunea noastră pe termen lung este să integrăm agricultura sustenabilă biodinamică cu cele mai noi tehnologii de producere a vinului, pentru a ne atinge scopul: producerea unui vin excepțional.

culturi sănătoase

Strugurii noștri sunt certificați ca ecologici/organici de către Austria Bio Garantie din 2016.

 

Podgoria

Plantație de viță-de-vie generos extinsă pe 154 hectare

Localizare

Viile noastre se întind pe 154 ha în Dobrogea, în cunoscuta podgorie Murfatlar D.O.C., în apropiere de satul Peștera, zonă cu tradiție în cultivarea viței de vie incă din antichitate, conform artefactelor arheologice găsite în zonă. Ținut unic, între Dunăre și Marea Neagră, caracterizat de un bioclimat continental parțial atenuat de vecinătatea Mării Negre și a Deltei Dunării, cu un potențial caloric deosebit de avantajos, cu umiditate permanentă a aerului, zile calde și nopți răcoroase însoțite de brizele caracteristice jud. Constanța.

Pasiune, respect, dragoste

Acestea sunt cele 3 forțe care ne conduc în munca noastră în vița de vie. Pasiune pentru munca noastră, respect pentru sol și dragoste pentru viață în toate formele ei.

Convinși de faptul că viitorul va fi consecința angajamentelor de astăzi, am ales să cultivăm întreaga suprafață după principiile agriculturii biodinamice – știința forțelor de viață, aceasta fiind cea mai bună metodă de a obține vița de vie cu o foarte bună vitalitate, mai echilibrată și mai sănătoasă, având ca rezultat struguri de calitate și prin urmare vinuri care încântă papilele gustative.

viticultura

În acest sistem de viticultură, încercăm să înțelegem Natura, nu să o supunem; acționăm asupra solului și plantelor într-un mod natural, în armonie cu principiile și ritmurile care funcționează în Natură în scopul de a atinge echilibrul natural al plantelor și nu supraproducția și exploatarea. Respectăm solul care dă viață, în felul acesta respectăm mediul înconjurător, oamenii, animalele, apa subterană și aerul.

Impact asupra naturii

Nu folosim nici un fel de produse chimice de sinteză (ierbicide, pesticide, fungicide, îngrășăminte chimice etc.) pentru sol sau pentru plante, stimulăm fertilitatea naturală a solului, biodiversitatea în sol și în vie, utilizăm calendarul lunar, toate acestea cu un singur scop: cel de a obține struguri de cea mai bună calitate, sănătoși și gustoși.

În cultivarea viilor noastre, mâna viticultorului este de neînlocuit. Lucrările de tăiere în vie, ca și culesul strugurilor, se fac manual, plantă cu plantă, cu multă atenție față de plante și sol. În acest fel “umanizăm” viticultura, reducem poluarea și obținem fructe de calitate ridicată.

Strugurii noștri își trag dulceața dintr-un pământ cultivat cu dragoste, sunt puri și gustoși, fără “îmbunătățirile“ aduse de era modernă. Este adevărat că acești struguri cer atenție și te provoacă în permanență, dar atunci când privești, miroși și guști vinul creat din ei, vei înțelege că merită orice efort.

Strugurii Domeniului Bogdan sunt certificați ca fiind ecologici/organici de Austria Bio Garantie din 2016 (nr.cert. 2-05332-2016).

Soiurile cultivate sunt: Fetească Neagră, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Riesling italian.

X