fbpx

text lateral

text lateral1

Image thumbnail

Vinul Biodinamic

a

Vinul biodinamic este mai mult decât o licoare minunată într-un pahar, este ideea perfectă de armonie cu natura. Este expresia a ceea ce, specialiștii numesc „terroir”.  Cuvântul este de origine franțuzească dar derivă din latinescul terratorium – pământ. Gustul vinului este, așadar, profund legat de pământul în care s-a născut dar și de felul în care oenologul reușește să îi păstreze amprenta sa naturală de gust, culoare, identitate și personalitate, până la urmă. Noi, cei de la Domeniul Bogdan, am ales ca unul dintre cei mai buni specialisti din lume să facă acest lucru pentru vinurile noastre și avem, astfel, onoarea să lucrăm alături de reputatul doctor agronom in biodinamica, Leonello Anello.

Să faci vin în armonie cu natura e un vis aproape imposibil pentru oricine, dar și o mare provocare. Pentru că cine vrea să facă vin biodinamic, așa cum se numește el în cărțile de specialitate, trebuie să se priceapă nu doar la vin, ci și la natură. Trebuie să știe să asculte glasul pământului, să citească în stele și să simtă energia pozitivă a vântului ori a ploii. Omul care se apucă de făcut vin biodinamic se va trezi în fiecare dimineață să verifice umiditatea din sol, să vadă cum zboară gâzele și cât de darnic e universul cu podgoria lui. Când a înțeles cum se face asta, omul din povestea noastră a creat Domeniul Bogdan.

a

Biodinamica a continuat să se dezvolte și să evolueze încă din anii 1920, prin colaborarea multor fermieri și cercetători. În întreaga lume, biodinamica este vie în mii de grădini înfloritoare, ferme, podgorii, ferme și livezi. Principiile și practicile biodinamicii pot fi aplicate oriunde se cultivă alimentele, cu o adaptare atentă la scară, peisaj, climă și cultură.

La noi, la Domeniul Bogdan, culesul strugurilor se face doar manual. Așa cum mâna începe procesul, se continuă cu pompele peristaltice, care funcționează după principiul inimii, fără ca mustul/vinul în devenire să intre în contact cu nicio parte mecanică, fără a fi stresat chiar agresat în timpul proceselor de transvazare sau remontaj (antrenarea părților solide în must).

Fermentarea și maturarea o facem în vase de lemn și beton, deoarece vinul are nevoie de contact cu mediul, care este posibil prin porii lemnului sau betonului având loc astfel microoxigenarea. Pe lângă oxigen, prin pori mai pătrund azotul și alte elemente importante pentru o maturare optimă.

Din acest motiv, calitatea lemnului este foarte importantă pentru noi, nu doar pentru notele aromatice, ci și pentru certitudinea că lemnul și-a păstrat porii deschiși după procesul de ardere.

Atât fermentația alcoolică, cât și cea malolactică, le facem spontane, doar cu drojdii indigene și fără adaos de bacterii lactice, lucru care ne oferă cea mai sinceră expresie a terroir-ului, în cazul Domeniului Bogdan, terroir-ul de Dobrogea.