fbpx

text lateral

text lateral1

Blog

AcasăInformații utile despre vinVinul alb – tipuri, beneficii și cum îl combinăm corect cu mâncarea

Vinul alb – tipuri, beneficii și cum îl combinăm corect cu mâncarea

Vinul alb diferă în funcție de soiul de struguri din care este făcut, dar poate fi clasificat și în funcție de concentrația de zahăr pe care o conține.

  1. Șase lucruri mai puțin cunoscute despre vinul alb
    1. Conținutul de zahăr al vinului alb
    2. Aciditatea vinului alb
    3. Timpul de învechire a vinului alb
    4. Modalitatea de păstrare și conservare a vinului alb
    5. Originea vinului alb
    6. Beneficiile vinului alb
    7. Conținutul de calorii al vinului alb
    8. Contraindicații pentru consumul de vin alb
  2. Tipuri de vin alb și principalele soiuri de struguri din care sunt făcute
    1. Vinuri ușoare seci
    2. Vinuri seci cu arome puternice
    3. Vinuri dulci, ușoare
    4. Vinuri dulci, puternic aromate
    5. Vinuri spumante
    6. Cele mai scumpe vinuri albe din lume
  3. Cum se consumă vinul alb
    1. Paharul potrivit pentru vinul alb și temperatura la care se consumă
    2. Vinul alb ca aperitiv
    3. Combinarea mâncărurilor cu tipul de vin alb potrivit
    4. Rețete care conțin vin alb

Șase lucruri mai puțin cunoscute despre vinul alb

Pentru struguri de calitate superioară, din care să iasă cel mai bun vin alb, plantațiile de viță de vie trebuie să beneficieze de suficiente zile ploioase, de suficient soare, dar și de un atent proces de selecție a strugurilor. Procesul de producție, dar și modul în care vinul este păstrat și învechit joacă și ele un rol important.
Descoperă mai jos șase lucruri mai puțin cunoscute despre vinul alb.

Conținutul de zahăr al vinului alb

Când vorbim despre zahăr ne referim, de fapt, la zaharuri care sunt conținute și acumulate în mod natural de bobul de strugure. În vin nu este voie, sub nici o formă a sa, să se adauge zahăr. Se poate adăuga numai must de struguri cu conținut ridicat de zaharuri.

Conținutul de zaharuri din vinul alb diferă în funcție de procesul de fermentare preferat de producător. Acesta nu este influențat în niciun fel de soiul de struguri din care este produsă băutura.

  • Vinuri albe seci

    – se obțin cu ajutorul unor drojdiilor naturale care trăiesc în must și care consumă zahărul din acesta. Astfel, vinul rezultat va rămâne cu o cantitate mai mică de 4 grame de zahăr per litru;

  • Vinuri albe demiseci

    – procesul de fermentare este stopat, pentru ca drojdiile să nu consume tot zahărul. Rezultă un vin demisec, cu o concentrație de zahăr cuprinsă între 4 și 12 g/litru;

  • Vinuri albe demidulci

    – atunci când concentrația de zahăr rămasă în băutură este mai mare 12 grame la litru, dar nu depășește 50, vorbim despre un vin demidulce;

  • Vinuri albe dulci

    – concentrația de zahăr depășește în aceste vinuri 50g la litru. Se obțin prin adăugare de must de struguri concentrat sau prin păstrarea strugurilor pe vița-de-vie până în luna noiembrie pentru deshidratare. Strugurii pot fi pastrati și în încăperi speciale la temperatură scăzută. Aceste încaperi permit deshidratarea bobului de strugure astfel încat scade conținutul de apă treptat și procentual crește conținutul de zaharuri.

Aciditatea vinului alb

Atunci când vorbim despre vinurile albe, aciditatea este o calitate foarte importantă și apreciată a acestora. Fără aciditate, vinurile albe ar fi de-a dreptul plate sau chiar sălcii.
Aciditatea vinului se recunoaște ușor, fiind cea despre care se spune că „ne lasă gura apă“.

Timpul de învechire a vinului alb

Timpul de învechire a vinurilor albe diferă în funcție de soiul acestora. Astfel, cele lejere și seci pot fi păstrate timp de 2 până la 4 ani, iar cele demiseci timp de 4 până la 6 ani. În schimb, vinurile demidulci și dulci pot fi învechite timp de 10 ani.

Modalitatea de păstrare și conservare a vinului alb

Toate tipurile de vin trebuie păstrate într-un subsol rece, cu temperatură și umiditate stabile. Dacă nu ai însă o pivniță, poți improviza rafturi simple, într-un loc răcoros din casă, sau căuta un frigider special pentru vinuri.
Temperatura potrivită pentru depozitarea vinului este cuprinsă între 7 și 18 grade Celsius. Cât despre nivelul de umiditate, acesta nu trebuie să depășească 70%.
Pentru ca dopul să nu se usuce, lăsând astfel aerul să pătrundă în sticlă, buteliile trebuie păstrate la orizontală.
Și lumina este foarte importantă atunci când vorbim despre depozitarea vinului alb. Razele UV afectează calitatea vinului, sortimentele albe și rose putând să-și modifice atât gustul cât și nuanța, dacă nu sunt protejate. Tocmai de aceea, viticultorii folosesc pentru protecția băuturilor sticle colorate.

Originea vinului alb

Cultura viței de vie și producția vinului au în spate o istorie de aproximativ 7000 de ani. Dovezile arheologice descoperite până în prezent plasează începuturile producției de vin în Mesopotamia. De aici, aceasta îndeletnicire s-a extins în Georgia, Armenia sau pe teritoriul Iranului de azi.
În Egiptul Antic, faraonii erau înmormântați împreună cu sticle de vin. Asta pentru ca aceștia să-și poată distra oaspeții în viața de după.
Vinul era foarte apreciat și în Grecia antică, iar romanii l-au inclus în dieta zilnică. Astfel a apărut ceea ce azi numim industria vinului. Chiar și în urmă cu 2000 de ani, această băutură era nelipsită de la sărbători și ceremonii religioase. În plus, era folosită ca medicament.
Vinul nu a dispărut însă din producție după prăbușirea Imperiului Roman, fiind o băutură comună și în Imperiul Bizantin, la est de Mediterană. De aici, vinul a pornit pe Drumul Mătăsii și s-a răspândit spre est, în Asia Centrală. În China, a început să fie cunoscut din secolul al VIII-lea.
Odată cu răspândirea Islamului, producția de vin a început să fie diminuată în Africa de Nord și Orientul Mijlociu.
În Evul Mediu însă, catedralele și mănăstirile din Europa cultivau viță de vie și erau producătoare de vin. Băutura era folosită de călugări în ritualuri religioase, dar era și comercializată.

Dionis, zeul vegetației, al pomiculturii și al vinului

Perioada Renașterii este foarte importantă pentru industria vinului. Acum se naște interesul pentru calitatea și prezentarea vinului. Tot acum, la Bordeaux, în Franța, se alocă timp și resurse pentru producerea unor noi tipuri de vin și pentru dezvoltarea tehnologiilor și procedeelor de obținere a acestei băuturi.
Anul 1860 a fost unul de răscruce pentru soiurile de viță europene. Flagelul filoxerei distruge majoritatea viilor de pe continent, iar remedierea vine după mai bine de 40 de ani, când soiurile de viță cultivate în Europa au fost grefate pe port-altoi american, imun la filoxeră.
Secolul XX înseamnă un boom pentru producția și consumul de vin în Europa. Industria se dezvoltă din ce în ce mai mult după cele două războaie mondiale, iar tehnicile de cultură se extind spre SUA, Australia, Africa de Sud sau Noua Zeelandă.
Astăzi vinificația este un fenomen mondial, vinul fiind una dintre cele mai iubite și consumate băuturi.

Beneficiile vinului alb

Vinul alb ajută la prevenire multor boli, precum cele cardiace. Tot această băutură este cea care ne păzește și de afecțiuni ale sistemului nervos, cum este alzheimerul. Astfel, ar trebui să-l includem în dieta zilnică, însă în cantități moderate, consumul excesiv de alcool fiind foarte dăunător organismului.
Vinul alb conține numeroase vitamine și minerale, printre care amintim B1, B2, B5 si B6, acid folic, B12, vitamina C, potasiu, calciu și magneziu. Astfel, un pahar de vin alb consumat zilnic sprijină sistemul imunitar, ne apără de virusuri, favorizează secreția sucului gastric și poate fi un eficient somnifer, datorită efectului calmant. Datorită conținutului de antioxidanți, are proprietăți antiîmbătrânire.
Pentru că subțiază sângele, poate reduce crizele de angină pectorală și previne formarea cheagurilor.

Conținutul de calorii al vinului alb

Ca regulă generală, consumul de alcool este interzis în diete. Vinul alb sec are un conținut caloric de 70 kcal/100 ml, iar cel dulce de 163 kcal/100 ml. Atenție mare la șampanie, cu un conținut caloric de 183 kcal/100 ml.

Contraindicatii pentru consumul de vin alb

Consumat cu moderație, vinul alb poate avea efecte de-a dreptul miraculoase pentru sănătate. Pe de altă parte, consumul excesiv de alcool poate duce la boli cronice grave. De exemplu, din cauza conținutului de zahăr, favorizează dezvoltarea diabetului, prin creșterea numărului de trigliceride.
De asemenea, și cancerul, în special cel mamar, se poate dezvolta mai ușor, dacă vinul alb este consumat fără moderație, indică unele studii.
Tot vinul alb este vestit și pentru că nu provoacă mahmureli, însă consumul excesiv va duce cu siguranță la apariția migrenelor.
În cantități mari, consumate într-o perioada scurtă de timp, vinul alb poate duce la instalarea comei alcoolice. Aceasta se manifestă prin convulsii, greață și, în ultimă instanță, pierderea conștienței.

Tipuri de vin alb și principalele soiuri de struguri din care sunt făcute

Calitatea vinului este influențată direct de calitatea strugurilor care au fost folosiți la producerea lui. Calitatea boabelor este dată de climat sau de fertilitatea pământului, printre altele.
Descoperă în acest articol care sunt cele mai importante și savuroase tipuri de vin alb.

Vinuri ușoare seci

  • Pinot Blanc

    – este, practic, o mutație genetică a soiului Pinot Noir, foarte instabil. Rezultă din el un vin alb corpolent, produs mai ales în Germania, Luxemburg, Italia, Ungaria, Slovacia sau Cehia;

  • Pinot Gris

    – este cultivat încă din Evul Mediu, fiind originar din Burgundia. Din acest soi se obțin vinuri de înaltă calitate, care, prin învechire, devin fine și dinamice;

  • Pinot Grigio

    – produs din același soi de struguri ca Pinot Gris, este un vin tânăr, energizant, cu arome vibrante și ușor. Este un sortiment ușor condimentat;

  • Chenin Blanc

    – cunoscut și sub denumirea de Pineau de la Loire, este un soi originar din Valea Loarei, Franța. Dă un vin foarte acid, dar poate fi folosit și în producția vinurilor spumante;

  • Aligote

    – din acest soi originar din zona Burgundia, Franța, rezultă un vin demisec, cu aromă de cicoare și pelin;

  • Șarba

    – un soi obținut din fecundarea Tămâioasei Românești, în anul 1972. Din el se obține un vin de înaltă calitate, sec sau demisec, cu un parfum trandafiriu și o aromă greu de confundat;

  • Zghihara de Huși

    – un soi românesc din care se obțin vinuri ușoare, de consum.

Chenin Blanc

Vinuri seci cu arome puternice

  • Chardonnay

    – a apărut în Burgundia, Franța, fiind un hibrid al soiului vechi Gouais Blanc. Însă este greu de cultivat și foarte sensibil la schimbările de temperatură. Din el rezultă un vin foarte aromat, sec și demisec;

  • White Rioja

    – sau, mai degrabă, Rioja Blanco, este un vin originar din regiunea Rioja, Spania. Se obține dintr-o varietate de soiuri de viță, printre care cea mai importantă este Viura. Este un vin corpolent apreciat mai ales pentru că poate fi învechit pe o perioadă mai mare de zece ani;

  • Sauvignon Blanc

    – foarte faimos în Franța, din acest soi rezultă un vin alb foarte plin de viață și savoare, sec, demisec sau dulce;

  • Gewurztraminer

    – denumirea provine de la cuvântul german „condimentat“, fiind exotic, cu arome de ghimbir și scorțişoară.

White Rioja

Vinuri dulci, ușoare

  • Riesling

    – un vin ușor acidulat și cu personalitate, de la sec la demidulce. Poate fi folosit și în obținerea vinurilor spumante;White Rioja

  • Muscat Blanc

    – cunoscut și sub denumirea de Muscat Blanc a Petits Grains, este originar din Grecia. Deși un soi alb, boabele pot ajunge să fie spre roz sau chiar maronii;

  • Muscat Ottonel

    – din acest soi se obține un vin cu o aromă puternică de tămâie, de la sec la demidulce. Va căpăta prin învechire un buchet de arome fine;

  • Fetească Albă

    – se adaptează foarte bine condițiilor de climă și sol și dă un vin sec și demisec de înaltă calitate. Un soi medaliat și în România, și peste hotare.

Muscat Blanc

Vinuri dulci, puternic aromate

  • Sherry

    – este un vin obținut din struguri cultivați lângă orașul Jerez de la Frontera, Spania, principalul soi folosit fiind Palomino. Este un vin ușor, potrivit pentru desert;

  • Tokaji

    – sau Tokay este un vin originar din Ungaria și Slovacia. Un vin dulce, obținut din boabe afectate de putregai nobil;

  • Madeira

    – este un vin produs în insulele Madeira. Poate varia de la sec la dulce și este foarte utilizat la gătit;

  • Grasă de Cotnari

    – se spune că era vinul preferat al lui Ștefan cel Mare, cu o aromă intensă, florală. Se pot obține din acest soi vinuri dulci sau demidulci;

  • Tămâioasă Românească

    – ar fi originar din Grecia Antică, însă se cultivă și la noi din timpuri străvechi. Dă vinuri dulci și demidulci, cu o aromă intensă, florală.

Tokaji

Vinuri spumante

În primul rând, vinul spumant se obține prin fermentație naturală și nu trebuie confundat cu vinul spumos, care este îmbogățit de producători cu dioxid de carbon.
Cel mai bun exemplu de vin spumant este șampania, produsă în regiunea Champagne, din Franța. La acesta putem adăuga Espumante (Portugalia), Cava (Spania), Sekt (Germania), Asti (Italia) sau Cap Classique (Africa de Sud).

Regiunea Champagne, Franța

În unele regiuni ale lumii vinul spumant este sinonim cu șampania. Legislația europeană, însă, ne interzice să folosim termenul de șampanie pentru alte produse decât vinurile din regiunea Champagne.
Vinul spumant este de obicei alb sau rose, însă există și varietăți roșii. Poate varia de la extra-sec la dulce.

Cele mai scumpe vinuri albe din lume

  • 1811 Chateau d’Yquem

    – de obicei vinurile albe expiră foarte repede în comparație cu cele roșii sau cu alte băuturi. Nu este și cazul acestui vin. Datorită conținutului mare de zaharuri reziduale pe care îl conține, acest vin este bun de consum timp de secole la rând. O sticlă de Chateau d’Yquem din anul 1811 costă nu mai puțin de 117.000 de dolari;

  • Domaine Leflaive Batard Montrachet

    – faimoasa vinărie Anne-Claude LeFlaive produce mai multe dintre cele mai bune vinuri albe din regiunea Cote de Beaune din Franța. Dintre acestea, Domaine Leflaive Batard Montrachet Grand Cru este cel mai apreciat, o singură sticlă fiind vândută pentru 5.923 de dolari. Cunoscătorii spun că prețul este justificat;

  • Domaine de la Romanee-Conti Montrachet

    – este considerat de pasionați și experți unul dintre cele mai gustoase vinuri din lume, datorită unei palete largi de arome, care variază de la pară la tonuri de vanilie. 4.810 dolari este prețul unui astfel de răsfăț al simțurilor;

  • Coche-Dury Corton-Charlemagne Grand Cru

    – este produs de vinăria Domaine Coche-Dury, la un preț de 2.302 de dolari per sticlă. Această vinărie celebră produce numai 3.500 de sticle de vin anual, de cea mai bună calitate, însă;

  • Domaine Ramonet Montrachet Grand Cru

    – Montrachet of Cote de Beaune se numără printre vinăriile care produc cele mai bune vinuri albe din soiul Chardonnay. O sticlă de Domaine Ramonet Montrachet Grand Cru este nu mai puțin de 1.257 de dolari, având, pe lângă aroma inconfundabilă a strugurilor chardonnay, note irezistibile de citrice.

Cum se consumă vinul alb

Pentru a te bucura la maximum de proprietățile vinului alb, trebuie să ai în vedere câteva reguli importante de consum, pe care le vei descoperi în acest articol.

Paharul potrivit pentru vinul alb și temperatura la care se consumă


Paharul potrivit pentru vinul alb este cel de tip „lalea“, cu picior. Foarte important este să ții paharul de picior, pentru că temperatura ideală de servire a vinului alb este între 10 și 12 grade Celsius. În cazul în care obișnuiești să apuci paharul de cupă, renunță la acest obicei, pentru că în acest fel „furi“ fără să vrei din savoarea specială a acestei băuturi, încălzind paharul.

Vinul alb ca aperitiv

Ca primă regulă, nu trebuie să consumi la o masă – fie ea una festivă – mai mult de trei tipuri de vin. Apoi, trebuie să începi cu vinul alb, preferabil sec, apoi să treci la cel demidulce sau dulce. Chiar dacă vinul alb lipsește din combinație, întotdeauna trebuie să începi cu sortimentele seci și abia apoi să treci la cele dulci.
Apoi, vinurile albe se servesc alături de aperitive, iar cele roșii la felurile principale de mâncare – de exemplu, alături de friptură.

Combinarea mâncărurilor cu tipul de vin alb potrivit

Poți combina vinurile albe la brânzeturi, mai ales dacă sunt și seci. Și pastele care conțin brânză, cum sunt Carbonara sau Quatro Fromaggi, vor căpăta o aromă specială alături de vinurile albe. Îți recomandăm în acest context sortimente precum Fetească Albă sau Sauvignon Blanc.

Și fructele de mare sau peștele pot fi asociate cu succes acestor vinuri. La fel și carnea de pui, care este mai slabă.

Rețete care conțin vin alb

Vinul alb poate fi folosit ca ingredient într-o varietate de rețete:

1. Creveți în sos de vin alb
Ingrediente:

  • 500 g de creveți proaspeți;
  • 2 ardei iuți uscați;
  • 8 căței de usturoi;
  • 1 mână de pătrunjel proaspăt;
  • 1 cană de vin alb demisec;
  • 1 lămâie;
  • Ulei de măsline

Mod de preparare:
Încinge o tigaie cu ulei de măsline și adaugă ardeii iuți tocați și curățați de semințe. Creveții trebuie spălați, lăsați să se scurgă și stropiți cu zeamă de lămâie. Apoi creveții trebuie adăugați în tigaie, împreună cu jumătate din cantitate de usturoi, peste uleiul de măsline și ardeii iuți.
Când creveții sunt aproape rumeniți adaugă peste ei pătrunjelul, restul de usturoi și paharul de vin. Se înăbușă sub capac timp de 2 minute, apoi se servesc cu pâine proaspătă, prăjită.
2. Ficăței cu vin alb
Ingrediente:

  • 500 g de ficăței de pui;
  • 1 ceapă;
  • 3-4 căței de usturoi;
  • 100 ml vin;
  • 50 ml suc de roșii sau bulion;
  • 3-4 linguri de ulei de măsline;
  • 1 legătură de mărar;
  • Sare, piper după gust.

Mod de preparare:
Ceapa și usturoiul trebuie călite în uleiul de măsline, apoi se adaugă vinul și ficățeii. Lasă amestecul la foc mediu, timp de 20-30 de minute, amestecând regulat. După ce această perioadă de timp s-a scurs, poți adăuga sucul de roșii, sarea și piperul. La final se presară mărarul.

3. Pulpe la cuptor cu vin alb
Ingrediente:

  • 3-4 pulpe de pui;
  • 1 căpățână de usturoi;
  • 200 ml de vin alb;
  • Boia dulce;
  • Condimente pentru pui;
  • Sare, piper și ulei.

Mod de preparare:
Special la această rețetă este sosul de usturoi cu vin alb. Pentru a-l prepara, usturoiul trebuie pisat și frecat cu ulei. Peste el se vor adăuga restul condimentelor. La sfârșit se toarnă și vinul.
Fiecare pulpă de pui va fi trecută prin acest amestec, apoi băgată la cuptor și lăsată să se rumenească bine.

4. Friptură de miel la cuptor cu vin alb
Ingrediente:

  • 1 pahar de vin alb;
  • 2 kg de carne de miel;
  • 200 g de slănină;
  • 1 ceașcă de ulei de floarea-soarelui;
  • 1 lămâie;
  • Cimbru, usturoi uscat, piper boabe, sare.

Mod de preparare:
Carnea de miel trebuie dezosată, apoi unsă cu amestec de lămâie, mujdei de usturoi și cimbru. În tava în care urmează să fie așezată, trebuie să adaugi un pahar de apă și uleiul. Slănina trebuie tăiată fâșii și așezată peste carnea de miel, peste care se vor presăra boabele de piper. Tavă se lasă la cuptor timp de o oră, după care se adaugă vinul alb. Carnea poate fi scoasă de la cuptor atunci când e rumenită pe ambele părți.

5. Scoici la cuptor cu vin alb
Ingrediente:

  • 3 linguri de unt nesărat;
  • 3 căței de usturoi;
  • Jumătate de cană de vin alb sec;
  • 1 kg de scoici Vongole;
  • 3 linguri de pătrunjel proaspăt tocat;
  • 1 lămâie mică;
  • Sare și piper după gust.

Mod de preparare:
Untul trebuie topit într-o tigaie și fiert alături de vin. Apoi trebuie să adaugi scoicile și să le lași pe foc timp de 5-7 minute. Tigaia trebuie acoperită cu un capac, până când scoicile se deschid. La sfârșit se adaugă pătrunjelul. Lămâia se taie felii, cu care va fi decorată farfuria, pe margini.
Tu ce sortiment de vin alb preferi? Cu ce tip de mâncare îl combini de obicei?
Sursă foto: Shutterstock.com