Într-una dintre podgoriile binecuvântate ale României, la Murfatlar, undeva între Dunăre și Marea Neagră, acolo unde se întâlnesc vânturile blânde, iar aerul e umed tot timpul anului, s-a născut, din talentul unui mare specialist italian, curajul unui antreprenor român și munca unor oameni cu respect pentru ce oferă natura, primul vin biodinamic din România: PĂTRAR de la DOMENIUL BOGDAN!
De ce PĂTRAR? Pentru că fazele lunii su\nt extrem de importante în agricultura biodinamică. Altfel spus: Pătrar s-a născut din arta de a alege momentele potrivite în vinificație cu ajutorul calendarului lunar.
Ritmul frenetic al evoluției umane din ultimele decenii ne-a îndepărtat de uniunea dintre om și natură, o armonie perfectă în care agricul- tura nu era doar un mod de exploatare a terenului pentru producție, ci o știință în care ritmurile astrale erau parte din viața cotidiană. PĂTRAR le readuce împreună! Să asculți natura și să lucrezi gradina exact așa cum îți dictează ea, să privești cerul, zborul
păsărilor și fazele lunii este un mod de a face agricultură, pe cât de neconvențional, pe atât de științific.
Leonello Anello, doctor în agricultură biodinamică:
“Dacă vedem o pădure, ne întrebăm cine a udat-o, cine a fertilizat-o? Nimeni! Totul a făcut natura, fără ajutorul nimănui. La fel se întâmplă și cu vița de vie. Nu folosim substanțe chimice, doar ascultăm natura. Viile noastre se hrănesc doar cu ceea ce pământul și cerul oferă, cu ploile care le udă, iar gerul și căldura le sculptează. Viței de vie nu îi lipsește nimic și, veți vedea, nici vinului! Când îl veți bea, veți întelege, cu siguranță, ce înseamnă agricultura biodinamică.”
La bun PATRAR, prieteni (ai vinului)!