fbpx

text lateral

text lateral1

Blog

AcasăInformații utile despre vinTotul despre vinul roșu, băutura cu nenumărate beneficii pentru sănătate

Totul despre vinul roșu, băutura cu nenumărate beneficii pentru sănătate

Vinul roșu este mai mult decât o băutura potrivită pentru o cină romantică. Este o licoare cu nenumărate beneficii și merită să o savurăm chiar și zilnic.

Proprietățile și valorile nutriționale ale vinului roșu

Vinul, indiferent dacă vorbim despre cel roșu, alb sau rose, este o băutură naturală, obținută doar din must de struguri, iar vinului roșu i se transferă în mare măsură proprietățile strugurilor negri, din care este și făcut. Astfel, în 100 de ml de vin roșu avem, în medie, următoarele valori nutriționale:

  • Calorii: 63
  • Carbohidrați: 2,1
  • Proteine: 0,1
  • Grasimi și Fibre: 0
  • Potasiu: 100 mg
  • Magneziu: 20 mg
  • Fosfor: 20 mg
  • Calciu: 7 mg
  • Fier: 0,9 mg
  • Vitamina B1: 0,01 mg
  • Vitamina B2: 0,02 mg

În același timp, pe lângă vitamine și minerale, într-un pahar de vin roșu mai regăsim și alte substanțe benefice pentru corp și minte, printre care:

  • Polifenoli – Substanțe antioxidante, cu acțiune în prevenirea formării radicalilor liberi și cu acțiune regenerativă asupra organismului.
  • Resveratrol – Cel mai puternic antioxidant și un polifenol cu proprietăți anti-îmbătrânire și care se găsește în cantități mari în coaja și sâmburii strugurilor, mai ales a celor negri. Resveratrolul este produs de plante pentru a se apăra împotriva afecțiunilor.
  • Flavonoide – Antioxidanți cu efect asupra sistemului imunitar, dar și cu efecte antiinflamatorii
  • Melatonina – Hormonul natural implicat în regularea ritmului circadian, cu un rol important in ceea ce priveste calitatea somnului.

Ce beneficii are vinul roșu

Este cunoscut efectul benefic al vinului roșu consumat cu moderație. Antioxidanții din vinul roșu sunt principalii responsabili de efectele benefice ale acestei băuturi. Pe termen lung și intrat în stilul de viață cotidian, vinul roșu ajută la prevenirea unor afecțiuni grave, dacă este dublat, desigur, și de alte elemente precum o alimentație echilibrată și variată și sport.

Vinul roșu previne dezvoltarea unor tipuri de cancer

Resveratrolul, antioxidantul cu efect antitumoral pe care vinul roșu îl conține din plin, este una dintre substanțele recunoscute pentru efectele sale de prevenire a cancerului. În testele de laborator, resveratrolul și-a demonstrat puterea de a reduce incidența tumorilor, deoarece inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.

Totodată, resveratrolul are și efect antiinflamator, proprietate care contribuie la scăderea riscului de îmbolnăvire de cancer, precum și la scăderea evoluției bolii. Studiile din laborator au arătat că efectul anti-cancer al resveratrolului este vizibil în cazul leucemiei, a cancerului de piele, sân și prostată.

Vinul roșu îți oferă un somn mai odihnitor

Somnul este unul dintre cele mai importante elemente ale unui stil de viață sănătos, iar melatonina din vinul roșu este de ajutor în tratarea tulburărilor de somn. Cu siguranță știi o persoană care refuză vinul roșu la petreceri tocmai pentru că devine somnoroasă la terminarea paharului. Ei bine, acest efect este unul dovedit și face din vinul roșu băutură perfectă pentru masă de seară.

Vinul roșu contribuie la prevenirea aterosclerozei

Substanțele antioxidante din vinul roșu stimulează producerea de oxid nitric, un agent vasodilatator, care ajută la menținerea sănătății arterelor. Totodată, oxidul nitric funcționează ca un neurotransmițător care facilitează transmiterea mai rapidă a informațiilor, având o importanță deosebită și pentru funcția cerebrală.

Rolul antiinflamator al vinului roșu

Resveratrolul este substanța responsabilă de proprietățile antiinflamatoare ale vinului roșu. Inflamația este un răspuns al organismului la factori nocivi, cum ar fi microorganisme patogene, factori iritanți, celule bolnave, astfel încât orice substanță cu efect antiinflamator ajută în ameliorarea efectelor neplăcute provocate de diverse afecțiuni.

Vinul roșu și pietrele la rinichi

Un pahar de vin roșu consumat în fiecare zi reduce cu 31% riscul apariției pietrelor la rinichi și a bolilor renale cronice, arată un studiu realizat de Dr. Pietro Manuel Ferraro de la Universitatea Catolică Sacro Cuore din Roma și de Dr. Gary Curhan de la universitatea americană Harvard.

Alte beneficii ale vinului roșu

Vinul roșu are și alte efecte benefice importante precum:

  • Prevenirea racelilor

    – Un studiu publicat în American Journal of Epidemiology și citat de NY Times a arătat că persoanele care consumă vin roșu au un risc cu 60% mai mic de îmbolnăvire față cei care nu beau vin roșu, când vine vorba despre răcelile de sezon.

  • Prevenirea afecțiunilor cardiovasculare

    – Consumat în cantități moderate, vinul roșu ajută la protejarea sănătății inimii și, în speță, la prevenirea bolilor cardiovasculare, având, în același timp, și un efect dovedit în ceea ce privește fluidizarea sângelui. De asemenea, vinul roșu scade nivelul colesterolului rău din organism. Dovada cea mai bună este faptul că în Franța, țară mare iubitoare și producătoare de vin, mai ales vin roșu, incidența bolilor cardiovasculare este mai mică decât în alte țări.

  • Scade riscul îmbolnăvirii de Alzheimer

    – Tot resveratrolul este cel responsabil de acest efect atat de benefic al vinului roșu.

  • Previne diabetul

    – Pentru că vinul roșu ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, este considerat un aliat de nădejde în prevenirea diabetului.

  • Previne obezitatea

    – Resveratrolul este și de această dată ingredientul care are efect în arderea grăsimilor și activarea metabolismului, astfel încât să ne menținem în formă și să evităm acumularea kilogramelor în plus.

  • Are efect afrodisiac

    – Efect explicat prin faptul că vinul roșu stimulează circulația sângelui, iar alcoolul are efect dezinhibant. Un studiu realizat în Italia a relevat că femeile care beau vin roșu în mod regulat au un apetit sexual mai mare față de cele care beau alte tipuri de alcool sau nu consumă deloc alcool.

  • Alunga stresul și are efect relaxant

    – Atât datorită alcoolului, cât și a substanțelor precum polifenolii sau melatonina, vinul roșu este o băutură ce ne relaxează și risipește stresul, cel mai bun moment pentru a-l consumă fiind seara.

Soiuri de vinuri roșii și proprietățile lor

În mare, toate vinurile roșii au aproximativ aceleași proprietăți, însă dacă analizam fiecare soi în parte, vom descoperi ca ele se deosebesc într-o oarecare masură și că putem face o alegere bazându-ne pe proprietățile lui:

  • Pinot Noir din zonele mai răcoroase și ploioase – are cea mai mare concentrație de resveratrol, așadar efectele sale anti-îmbătrânire și anti-tumorale sunt și mai puternice.
  • Cabernetul, Shyraz, Merlot – Au conținut ridicat de procianide, flavonoide care ajută la menținerea vaselor de sânge sanatoase și reduc riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral
  • Sagratino, Cabernet Sauvignon – Vinurile cu cel mai ridicat nivel de polifenoli

Contraindicații în consumul de vin roșu

Vinul roșu are o mulțime de beneficii, însă, pentru a avea parte de ele, trebuie să îl consumăm cu moderație. Un pahar de vin roșu pe zi – mai precis, 250 de ml la femei și 400 de ml la bărbați – este cantitatea care îți va aduce aceste beneficii, în vreme ce excesul poate avea un efect exact contrar.
Chiar dacă are numeroase substanțe benefice, vinul roșu rămâne o băutură alcoolică, fapt ce atrage după sine un risc ridicat de dependență, cât și de afecțiuni la nivelul ficatului și nu numai.
Totodată, persoanele hipertensive nu trebuie să consume vin roșu decât ocazional și în cantități mici, deoarece acesta le va crește și mai mult tensiunea arterială. Persoanele care suferă de afecțiuni ale ficatului – hepatită, ciroză – nu pot consumă băuturi alcoolice de niciun fel.
Trebuie să știi că nu orice vin roșu are toate calitățile despre care ți-am vorbim mai sus. Aceste proprietăți depind de calitatea vinului. Citește cu atenție eticheta și alege băuturi cât mai naturale, mai ales cele certificate ecologic. Vinul, că orice altă băutură alcoolică, nu trebuie consumat în cantități excesive.
În final, nu uita că vinul roșu își arată adevăratele arome alături de carnea roșie și la o temperatura de circa 18 grade Celsius. Dacă vrei să te bucuri cu adevărat de savoarea lui, ține cont de aceste recomandări.
Sursă foto: Shutterstock.com